2008. április 20., vasárnap

BROWNIE

Mondtam hogy nem vagyok valami nagy sütis, meg különben is egy jó zsíros kenyér lila hagymával általában jobban meghat mint holmi édesség,de azért néha teszek kivételt, meg aztán az előbb részletezett vendégsereg mégse maradhat éhen csak azért mert én a libatöpörtyűt jobban szeretem. ( Volt egyszer egy ilyen eset, egy óbudai eléggé míves étteremben desszertként libatöpörtyűt rendeltem. A pincér majdnem segítségért kiáltozott, de aztán visszanyerte a lélekjelenlétét és kihozta. Még a mentőket sem hívta ki, hiába, ez egy igen jó hírű és patinás hely...:-))

BROWNIE

1,1/3 csésze liszt
2 csésze nádcukor
1,5 csésze kakaópor
1 csésze vaj
1 kk. sütőpor
6 szobahőmérsékletű tojás
1 csésze dióbél
1 csésze cukrozott narancshéj

A lisztet és a cukrot a sütőporral összekeverem, felolvasztom a vajat, óvatosan belekeverem a kakaót, majd apránként a lisztes keveréket és a tojásokat. Legvégén beleteszem a diót és cukrozott narancshéjat. A masszát egy kivajazott 28 cm-es tortaformába simítom és 180 fokon 40 percig sütöm.

Másnap az igazi egy kis tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival.

BÁRÁNY KORMA

Vendégségben járt nálam a Medve és a Nyúl. Aztán meg befutott Kispöti, úgyhogy ebből az alkalomból gyorsan főztem egy kis bárányt...

BÁRÁNY KORMA

1 kg bárány apróhús
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 nagyobb paradicsom meghámozva és feldarabolva
1 ek. reszelt gyömbér
1 kk. kurkuma, római kömény
1 ek. koriander
1 kis piros chili
1 fahéjrúd
pár szem kardamom
1 kk. garam masala
só,bors
2 dl. tejszín
olívaolaj vagy ghí
10 dkg. kókuszkrém vagy kókusztej por
friss koriander

A vöröshagymát nagyon apróra felaprítom,olívaolajon üvegesre párolom, beleteszem a zúzott fokhagymát és a gyömbért, kurkumát, koriandert, chilit, kardamomot, fahéjt és köményt. Erős tűzön kevergetem amíg illatozni kezd, ekkor beleteszem a paradicsomot és a bárányt, sózom,borsozom és saját levében puhára párolom. Ha nem lenne elég leve, pici vizet öntök alá.
Ha a hús puha, hozzáteszem a garam masalát, kókuszkrémmel és tejszínnel besűrítem, koriander levelekkel megszórom.

Köret: rizs vagy naan, illetve még sütöttem hozzá egy kis köményes-korianderes padlizsánt. A padlizsánt felszeleteltem, besóztam, majd megtörölgettem és megszórtam őrölt köménnyel és korianderrel. Olívaolajban aranysárgára sütöttem. Sajnos mire nekiálltam fotózni addigra megettük...

Már nem azért hogy magamat fényezzem, de zseniális!:-)

2008. április 14., hétfő

TEMESVÁRI ZÖLDBAB

Nagypapám kedvence volt ez az étel.

TEMESVÁRI ZÖLDBAB

1 kg zöldbab ( fagyasztott is jó )
szalonna
valamilyen kolbász (nekem most cserkészkolbász volt otthon)
5 db zöldpaprika
3 db paradicsom
hagyma,fokhagyma
babérlevél
pirospaprika
tejföl
só,bors
friss kapor

A szalonnát kiolvasztom,megpirítom rajta a vöröshagymát,beleteszem a kolbászkarikákat, fokhagymát, hozzáadom a felszeletelt paprikát, a lehéjazott és darabolt paradicsomot, meghintem pirospaprikával és egy lecsós alapot főzök belőle. Közben a zöldbabot külön vízben egy babérlevéllel megfőzöm, ha kész,leszűröm, hozzáadom a lecsóhoz, és egy kicsit önök alá a bab főzőlevéből. Tejföllel behabarom, jó marék friss kaprot teszek bele.

Malacsültet ettünk hozzá...

CVEKEDLI

Pár napja mocorog a fejemben hogy egy kis cvekedlit ( leánykori nevén káposztás tésztát ) kellene főzni. Hozzá is láttam...

20 dkg kockatészta
közepes fej káposzta
só,bors
cukor
olívaolaj

Lehet hogy ez a recept nem a szakácsművészet csúcsa, de én kedvelem az egyszerű ételeket, ez pedig kislány korom óta a kedvencem.
Szóval, káposztát lereszelem, besózom, kicsavarom és cukorral (én édesen szeretem) meg jó sok borssal erős tűzön megpirítom. Ez a művelet elég hosszadalmas,mert a káposztának pirulnia és nem párolódnia kell, különben savanyú lesz és az nem finom.
Ezalatt megfőzöm a tésztát,és ha kész a káposzta, összeforgatom. A fenti mennyiségből készülő ételt ugyan inkább tésztás káposztának nevezném,de mit tehetek ha így szeretem...:-)
A legvégén egy vastag aljú serpenyőbe teszem, és jól lepirítom,azt is mondhatnám hogy icipicit odaégetem,persze nem feketére...

Tipp: ha a partnerünket szeretnénk lenyűgözni, a fenti műveletet tűsarkúban végezzük!

2008. április 6., vasárnap

FOKHAGYMÁS TARJA ASZALT SZILVÁS KÁPOSZTÁVAL

A mai ebédről azt mondanám hogy semmi extra. A káposztát egy kicsit megvariáltam. Na meg, gondoltam, a rang kötelez: mégse tálalhatom fel valami mezei hagymás krumplival, úgyhogy csináltam hozzá szalvétagombócot.

FOKHAGYMÁS TARJA

1.5 kg tarja kicsontozva
fokhagyma
vöröshagyma
őrölt kömény,koriander
só,bors
balzsamecet
fehérbor

ASZALT SZILVÁS KÁPOSZTA

Egy közepes fej káposzta felszeletelve
vöröshagyma

őrölt kömény
barna cukor
fehérborecet
aszalt szilva
olívaolaj

A tarját megfűszerezem, zsineggel formásra kötözöm,hagymaszeleteket teszek mellé, balzsamecettel megöntözöm és omlós puhára megsütöm. ( Kb. 2 óra.) Ha a hús puha, a levéhez hozzáteszek egy gerezd frissen tört fokhagymát, fehérbort öntök alá és beforralom.
A káposztához: a hagymát megpárolom, a cukrot kicsit karamellizálom, ráteszem a besózott és kicsavart káposztát, fűszerezem és roppanósra párolom. A végén hozzáteszem a beáztatott aszalt szilvát.

Szalonnás szalvétagombóccal tálalom. A recept megegyezik a "zsemlegombóc" címszó alatt leírt recepttel, mindösszesen pirított hagyma helyett pirított szalonna van benne és az egész masszát megvajazott konyharuhába csavarva 30 percig sós vízben főzöm.