2009. április 13., hétfő

SPENÓT TORTA

Ezt a receptet eredetileg réteslapból illik csinálni, nekem azonban most csak leveles tésztám volt otthon.

SPENÓT TORTA

1 kg spenót
1 jó nagy fej hagyma
gerezd fokhagyma
25 dkg feta sajt
vaj
olívaolaj
só, bors, szerecsendió
3 tojás
1 csomag mirelit leveles tészta


A spenótot kevés sóval megpárolom és elfőzöm a levét. Deszkán kicsit összevagdalom. A vajon és olívaolajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát, hozzáteszem a spenótot, kicsit átforgatom, fűszerezem és belemorzsolom a sajtot. Legvégül hozzákeverek 3 felvert tojást. ( Picit meghagyok hogy legyen mivel megkenni a tetejét.) A tésztával kibélelek egy tortaformát, belesimítom a spenótot és egy tésztakarikával cselesen befedem. Tojással megkenegetem és 180 fokon 45 percig sütöm.

Paradicsom mártással igen jó...

EZ IS EGY KÁPOSZTASALÁTA


Eredetileg káposztás tésztát terveztem ebből a helyes kis fej káposztából, azonban másképp alakult...

EZ IS EGY KÁPOSZTASALÁTA

1 fej káposzta
1 szép nagy lilahagyma
1 kígyóuborka
3 dl tejföl
rengeteg vágott petrezselyem
1 ek. borecet
1 kk. cukor
1/2 kk. pirospaprika
só,bors

A káposztát és a hagymát lereszelem, az uborkát negyedekbe vágom és vékonyra legyalulom. Besózom és egy kicsit állni hagyom. Kicsit kicsavarom, hozzáteszem a petrezselymet és az öntettel összeforgatom.

BÁRÁNYCOMB

A rokonaim tudják rólam hogy hozzám érdemes enni jönni. Pláne ha van a dolognak valami apropója, mint mondjuk ezúttal a Húsvét. Mivel a locsolóktól oly mértékben irtózom mint a vámpír a fokhagymától (lehet hogy el kellene gondolkodnom hogy vajon miért?), ezért az evés az a kifogás, mellyel a családtagjaim a közelembe merészkednek.

BÁRÁNYCOMB

A bárányt a sokat és méltán dicsért török hentesnél vettem a Magyar utcában. Bedörzsöltem rozmaring-kakukkfű-chilipehely-olívaolaj-bors-citromlé keverékkel és két napig pácoltam a hűtőben. Sütés előtt egy órát szobahőmérsékleten pihentettem, megsóztam, még kapott egy kis olívaolajat, majd 200 fokon 20 perc alatt hirtelen megsütöttem a tetejét. Ezután egy pici rosét öntöttem alá és 140 fokon 5 (azaz öt) órát sütöttem.
Nem túlzok ha azt mondom hogy mennyei finom lett...

Spenót tortával és salátával tálaltam.

2009. április 1., szerda

PÁSTÉTOM

Előfordul hogy bűvészmutatványokra van szükség hogy a maradék ennivalót újra kívánatossá tegyem. Most is volt egy kis leveshús, meg egyebek...

PÁSTÉTOM

maradék leveshús (itt nem írnék mennyiséget, kinek mennyi van)
kolbásszal töltött karaj (lásd fent)
némi füstölt szalonna ( néhai Tünde malac földi maradványaiból, R.I.P)
főtt tojás(ez esetben 2 db)
kis fej lilahagyma
mustár
tejföl
puha vaj
majoranna
őrölt szegfűszeg
só,bors

A húsféléket és a tojást aprítógépben összekaszabolom, (darálni is lehet), kevés tejföllel lazítom, belekeverem a fűszereket,vajat, mustárt és a nagyon apróra vágott hagymát. Pár órára hidegre teszem.