2009. szeptember 27., vasárnap

TANDOORI CSIRKE


Olyan szép idő volt szombaton hogy grillezni szerettem volna. Valami izgalmas de mégis könnyű recepten gondolkodtam. Korábban már készítettem ilyet bárányból, sőt lazacból is, de most csak csirke volt otthon. ( Eredetileg egyébként is csirkéből készül ez az étel.) Nem is részletezném túlságosan az elkészítését, annál is inkább mert semmi ördöngösség nincs benne és különben is már megtettem itt.
A fűszerkeveréket készítettem kicsit másképp:

TANDOORI FŰSZERKEVERÉK

Őrölt fűszereket használtam, az igazi azonban az lett volna ha a hozzávalókat száraz serpenyőben megpirítom és frissen töröm meg mozsárban. Ennyire szorgalmas azonban nem vagyok...A mennyiségeket is csak úgy saccperkábé határoztam meg.

1 kk. kardamom
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
1 kk. feketebors ( ezt viszont frissen daráltam)
1 kk. fahéj
1/2 kk. szegfűszeg
1/2 kk. szerecsendió
1 kk. pirospaprika
1 kk. őrölt chilipaprika

Tettem még hozzá egy ujjnyi frissen reszelt gyömbért, 3 gerezd tört fokhagymát, megsóztam, hozzákevertem 2 dl görög joghurtot és egy kis citromlét.

A combok elég kicsik voltak, úgyhogy egészben hagytam őket, sőt némi tipródás után a bőrét is rajtahagytam. A csont mellet és oldalt is bevagdostam, bepácoltam ( úgy 4 órát), grillen nagyjából 40 perc alatt kis lángon megsütöttem. Kecskesajtos zöldsalátával és hagymalekvárral tálaltam.

Ilyen fűszerkeverék egyébként kapható itt-ott készen is, a benne lévő annatto magtól utánozhatatlan szép piros a színe.

2009. szeptember 17., csütörtök

ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ

A különböző élethelyzeteimet jól nyomon lehet követni a főztöm alapján. Régebben nagyon sok húst főztem/sütöttem Kispöti kedvére, mostanában viszont a könnyebb, zöldséges ételek a nyerők. A mai ebéd is így készült.

ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ

1 padlizsán
2 kis cukkini
1 nagy fej hagyma
1 doboz főtt csicseriborsó
koktélparadicsom
25 dkg kuszkusz
olívaolaj
vaj
őrölt koriander
só,bors
vágott petrezselyem
kevés balzsamecet

A padlizsánt kockákra vágom, besózom. A cukkinit és a hagymát felszeletelem, a kuszkuszt leforrázom. A padlizsán kockákat olívaolajon megsütöm, félreteszem. A maradék olajon üvegesre párolom a hagymát, később hozzáteszem a cukkinit és együtt roppanósra sütöm. Ha mindez kész, összeverem a zöldségeket, kuszkuszt, felezett koktélparadicsomot, csicseriborsót és petrezselymet.
Sózom, borsozom, őrölt koriandert és balzsamecetet teszek bele. Egy kanál vajjal lazítom.

Római köményt is tehet bele aki szereti.

2009. szeptember 13., vasárnap

ZÖLDSÉGLEVES


Nem könnyű olyan családban brillírozni ahol a vegák és nem vegák ádáz küzdelmet folytatnak egymással. Most épp az előbbiek győztek.

ZÖLDSÉGLEVES

1 nagy hagyma, szeletekre vágva
1 csomag sárgarépa, felszeletelve
1 csomag petrezselyemgyökér, felszeletelve
1 kis zeller kockákra vágva
1 nagy krumpli, nemkülönben kockákra vágva
kb. 20 dkg (nem tudom megmondani, sose mérek, de jó két marék) fejtett bab
1 babérlevél
negyed fej káposzta, vékonyra gyalulva
zöldségleves ( kockából, vessetek meg )
friss kakukkfű
majoranna
pirospaprika
petrezselyem
olívaolaj
só,bors
tejföl

A babot külön vízben egy babérlevéllel megfőzöm. A hagymát kis olajon megfuttatom, hozzáteszem a pirospaprikát, majorannát és kakukkfüvet, beleteszem a zöldségeket a krumpli és káposzta kivételével. Zöldséglevessel felöntöm,de csak annyira hogy jó sűrű legyen. 15 percig gyöngyöztetem. Akkor beleteszem a káposztát és a krumplit és együtt puhára főzöm. Sózom, borsozom. A legvégén kerül bele a bab a levével együtt. Jó sok petrezselyemmel megszórom, nagy kanál tejföllel, frissen sült rozskenyérrel tálalom.