2012. január 19., csütörtök

CSÍPŐS-HAGYMÁS TINTAHAL



Ha vásárolok valahol és valami különlegességet látok, nem bírok magammal. Így volt ez most is, gyönyörű tisztított tintahalat láttam a piacon. ( Kalamári? Squid? Be kell vallanom hogy sajnos nem tudom pontosan hogy mi is a különbség. ) Egyszóval, amolyan nagyobbacska, rendszertanilag nem pontosan behatárolható szépiák nyújtózkodtak a jégágyon. Nem tétováztam hát, alaposan bevásároltam belőle. A múltkor olaszos hangulatban voltam, most azonban valami fűszeres esett volna jól. Alig fél óra múlva már tálaltam is...

CSÍPŐS-HAGYMÁS TINTAHAL

60 dkg tisztított tintahal
1 fej vöröshagyma
1 fej fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk. chilipaszta
1 darabka gyömbér ( 2 cm)
2 ek. szójaszósz
2 ek. rizsecet (vagy más fehér ecet)
1 ek. nádcukor

pár szem egész bors
olívaolaj

A tintahal zsákját hosszában felvágom, éles késsel " berácsozom", ujjnyi szeletekre aprítom. Egy fazékban vizet forralok a vöröshagymával, sóval és pár szem borssal. Ha már jól forr, beleteszem a tintahal darabokat és egy, azaz egy percig főzöm ameddig a szeletek felkunkorodnak. Leszűröm.
A fehérhagymát  a fokhagymával aprítógépben nagyon finomra összekaszabolom, hozzáteszem a finomra reszelt gyömbért, a chilipasztát és serpenyőben kevés olajon addig pirítom ameddig illatozni nem kezd. Hozzáteszem a cukrot, az ecetet és a szójaszószt és jól összeforralom.
Beleforgatom a főtt tintahaldarabokat és a tetejét újhagyma zöldjével megszórom.

Rizzsel, fokhagymás-chilis uborkasalátával tálalom.

2012. január 17., kedd

PÁCOLT KACSAMELL GYÖMBÉRES KÖRTECHUTNEYVAL


Az alant részletezett pácolási módszert a svéd pácolt lazac, a gravlax készítésekor szoktam bevetni, de már régóta izgat a gondolat hogy vajon hogyan működne ez a pác valami húsfélével. Most a kacsamellre esett a választás. Íme az eredmény:

PÁCOLT KACSAMELL GYÖMBÉRES KÖRTECHUTNEYVAL

1 kacsamell ( kb. 80 dkg)
1 nagy marék nádcukor
1 nagy marék nagyszemű só
1/2 dl körtepálinka
frissen őrölt bors

A körtechutneyhoz:

3 nagy érett körte
1 alma
1 nagy fej fehér hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 cm gyömbérgyökér
1 citrom leve
1 mk. só
1 mk.szerecsendió
1 mk. cayenne bors
25 dkg barna cukor
3 dl sherryecet

A sót összekeverem a nádcukorral. A kacsamell húsoldalát megszórom frissen őrölt borssal. Keresek egy akkora edényt amibe a hús pontosan belefér, majd a cukros keverék felét az aljára szórom. Ráteszem a kacsát  bőrével felfelé és a cukros sóval betakarom, a pálinkával nyakonöntöm. 3 napig a hűtőben érlelem, néha megfordítom, ilyenkor ügyelek hogy a pác mindig befedje.Ha kész, a pácot lekapargatom róla, a bőrét rácsosan bevagdosom és nem túl forró serpenyőben 10-15 perc alatt kiolvasztom a zsírját. Néha oda kell nézni rá  mert a cukros pác miatt odakaphat.

A chutneyhez a gyümölcsöket és a hagymát megpucolom és apróra felkockázom. A gyömbért és a fokhagymát finomra reszelem.Minden hozzávalót beleteszek egy lábasba, felforralom és egy jó órán át lassan főzöm ameddig besűrűsödik.

A kacsát hajszálvékonyra felszeletelem és a chutneyval tálalom. Jól illik hozzá valamilyen sajtféle, most natúr gomolyával fotóztam, de kéksajttal is finom.

Pirítóssal, salátával mennyei...:)

2012. január 16., hétfő

CAJUN CSIRKE SZENDZSÓ


Az S.O.S. ételfutár szolgáltatás keretén belül készült.:-)

CAJUN CSIRKE SZENDZSÓ

1 csirkemell filé
fokhagyma
olívaolaj


cajun fűszerkeverék:
pirospaprika
cayenne bors
fekete bors
szerecsendió
oregano
kakukkfű

A csirkemelleket fokhagymával, sóval és a fűszerkeverékkel bedörzsölöm. Olívaolajon mindkét oldalukat 3 percig sütöm majd 200 fokos sütőbe teszem további 10 percre.( Egy kevés szójaszószt is löttyintek mellé, igaz ez nem autentikus viszont igen finom..)  Fóliával lefedem és még 10 percig pihetetem.

Friss bagetteket kettévágok és minden földi jóval megpakolom: Saláta, paradicsom, avokádó, majonéz, na és az isteni fűszeres husi..

Nyamm.:-)

CHILILEKVÁR


CHILILEKVÁR

5 db piros californiai paprika
10 dkg friss habanero chili ( a sarki zöldségesben leltem, de a Culinarisban szokott lenni.)
4 dl almaecet
kávéskanál só
60 dkg kristálycukor

A californiai paprikát és a habanerot kimagozom, feldarabolom. ( A habanero magozáshoz ajánlott gumikesztyűt viselni, mert bár szappan van a háznál, nem lehet csak úgy lemosni a kézről és igen csíp.)
Lábasban a paprikákat sóval és az ecettel 20-25 percig főzöm.
Tekerős passzírozón átpasszírozom. Elméletileg lehetne turmixolni is, de ekkor belekerül a héja és nem lesz szép rusztikus az állaga.( Ráadásul a fenti művelet még a bicepszünkre is kedvező hatású.)
Hozzáteszem a cukrot és még fél órát főzöm ameddig besűrűsödik.

 Ezzel a mennyiséggel 6 db 2 dl-es csatos üveget tudtam megtölteni. Mivel elég sok cukrot tartalmaz,nem valószínű hogy megromlik, de biztonság kedvéért szárazgőzbe tettem.

ZÖLDBORSÓ PAPRIKÁS

ZÖLDBORSÓ PAPRIKÁS

Friss, zsenge zöldborsóból az igazi.

60 dkg zöldborsó
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
kevés olívaolaj
pirospaprika
csipet cukor, só
1 dl tejszín
pici liszt
vágott petrezselyem

A vaj-olívaolaj keveréken megfuttatom az újhagymát és a tört fokhagymát. Kávéskanálnyi pirospaprikát keverek bele, hozzáteszem a zöldborsót, kevés vízzel felöntöm és puhára párolom. Sózom, pici cukrot teszek bele.Tejszínnel behabarom, vágott petrezselyemmel megszórom.

Panko morzsában sült csirkemellet adok mellé.

PASTA CALAMARI


Szép friss kalamárit találtam a Nagycsarnokban. Ezt készítettem belőle:

PASTA CALAMARI

60 dkg tisztított kalamári ( tintahal?)
4-5 érett, nagy paradicsom
1 kis fej hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis piros chili
1 pohár száraz fehérbor
só,frissen őrölt bors
olívaolaj
30 dkg friss linguine ( keskenymetélt)

kevés rucola

A mártáshoz az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítom, rádobom a tört fokhagymát és a chilit, kicsit összeforgatom és hozzáteszem a leforrázott, feldarabolt paradicsomot, hozzáöntöm a bort, sózom, borsozom és sűrű mártást főzök belőle.
A kalamári testét hosszában felvágom és  éles késsel rács alakban kb. 1 cm-enként bevagdosom a húsát, vigyázva hogy ne vágjam át teljesen. Végezetül ujjnyi csíkokra metélem és csak egészen picit sózom meg.
Nagyon forró serpenyőben 1-2 perc alatt megsütöm, a kész paradicsommártással összeforgatom.
A tésztát forró vízben kifőzöm ( A friss tésztának elég 2-3 perc, ha száraz tésztából készítjük, akkor kell neki 8 perc amíg al dente, azaz fogkemény lesz.)
A tésztát-mártást-kalamárit összekeverem, forrón tálalom egy kevés rucola kíséretében.