2012. december 27., csütörtök
JOLLOF RIZS
A nagy karácsonyi sütés-főzés keretén belül készítettem ezt a köretet. A képen szereplő bárányra most nem szeretnék külön kitérni, a recept megtalálható itt. Annyit változtattam mindössze hogy rosé helyett vörösborral készült, illetve a húst pácolás előtt bedörzsöltem őrölt korianderrel és köménnyel. Köretnek egy nigériai specialitást készítettem, aki kedveli a fűszeresebb ízeket annak bátran ajánlom.
JOLLOF RIZS
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ujjnyi gyömbér
1 kk pirospaprika
1 kk cayenne bors
1 kk currypor
3 ág friss kakukkfű vagy 1kk. szárított
3-4 babérlevél
3 nagy hámozott paradicsom
1 zöldpaprika
1 csésze basmati rizs ( érdemes jó minőségű rizst használni különben ragadós lesz )
olíaolaj
só, bors
A felaprított hagymát és reszelt gyömbért egy kevés olajon megfuttatom, hozzáadom a tört fokhagymát. Vigyázok hogy ne égjen meg. Beleteszem a fűszereket, az apróra vágott paprikát, paradicsomot és sűrű ragut főzök belőle.
A rizst a kész raguba keverem és annyi forró vizet öntök rá amennyi bőven ellepi. ( Körülbelül a rizs mennyiségének a másfélszeresét. ) Sózom, borsozom.
Szorosan lefedem és nagyon kis lángon 10 percig párolom, majd a tüzet elzárva további 10 percig pihentetem. Ezalatt a rizs felszívja a nedvességet és szépen megpuhul.
Villával picit átkeverem, zöldsalátával és a báránycsülökkel tálalom.
Pazar, különleges, fűszeres étel.
2012. december 12., szerda
FANTASZTIKUS CSIRKESALÁTA
FANTASZTIKUS CSIRKESALÁTA
1 nagyobb csirkemell
1/4 fej fehérkáposzta
1 sárgarépa
1/2 kígyóuborka
2 újhagyma
1/2 jégcsapretek
húsleves
Az öntethez:
1/2 dl olívaolaj
1 citrom leve
1 ek. rizsecet ( vagy más fehér ecet )
2 ek. méz
1 ek. szójaszósz
ujjnyi gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1kk. chiliszósz
só,bors
A zöldségeket az újhagyma kivételével mandolinnal legyalulom, egy nagy tálban összekeverem. A csirkemellet forrásban lévő húslevesben 10 perc alatt megfőzöm. Ha kihűlt, felszeletelem és a zöldséges keveréken csinosan elrendezem.
Az öntethez a gyömbért és a fokhagymát nagyon finomra reszelem, a többi hozzávalóval elkeverem.
Tálaláskor meglocsolom az öntettel a salátát.
Újhagyma szeletekkel díszítem, pirítóssal tálalom.
Fotó: Scamorza
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)